Smaki kuchni góralskiej- konkurs kulinarny

21 listopada 2017r. o godz. 12.00 odbył się po raz piąty w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Kuchni Góralskiej”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I Branżowej Szkoły I Stopnia oraz klasy II i III Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni góralskiej, promowanie potraw i zachowanie niepowtarzalnych smaków specyficznych dla rejonu Beskidów, Tatr i Podhala.

W konkursie uczestniczyli uczniowie z następujących szkół: Gimnazjum (2 uczniów – 1 ekipa kucharska), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (6 uczniów – 3 ekipy kucharskie), Branżowa Szkoła I Stopnia ( 2 uczniów – 2 ekipy kucharskie) i Zasadnicza Szkoła Zawodowa (5 uczniów – 4 ekipy kucharskie). W jury zasiadły: p.Elzbieta Margielewicz, p.Małgorzata Zajczyk i p.Monika Mróz – nauczyciele SOSW w Sokółce. Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.

Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporządzili dzień wcześniej 8 potraw zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy. Były to: śledzie po góralsku, moskole – czyli placki po góralsku, czosnianka – zupa podhalańska, ryba zapiekana po podhalańsku, bombolki z miodem, karpatka, pączki ziemniaczane i góralski placek z powidłami, które ze sobą konkurowały.

 W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujący rejon Beskidów, Tatr i Podhala, ich zabytki, architekturę, krajobraz, ciekawe miejsca, stroje ludowe, wysłuchali pieśni z gwarą podhalańską.

  • Uczniowie mogli obejrzeć również prezentację multimedialną rejon Beskidów, Tatr i Podhala, ich zabytki, architekturę, krajobraz, ciekawe miejsca, stroje ludowe, wysłuchali pieśni z gwarą podhalańską.

W części II nastąpiła rywalizacja ekip kucharskich o najładniejszą i najsmaczniejszą potrawę regionalną terenów podgórskich i obszarów górskich.

Maksymalna ilość punktów do uzyskania za wygląd potrawy to 9pkt, za smakowitość – 9pkt. Razem można było uzyskać 18pkt. Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Uczniowie uzyskali od 15 do 18pkt. Ekipy kucharskie prezentowały swoje potrawy wymieniając składniki, sposób wykonania oraz niektóre udokumentowały na slajdach etapy sporządzania potrawy. Uczniowie kibicujący swoim ekipom kucharskim oraz nauczyciele mogli skosztować wybranych potraw i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

Gratulacje należą się uczniom: klasy I Branżowej Szkoły I Stopnia – Małgorzacie i Patrykowi, uczniom klasy II ZSZ – Damianowi i Michałowi oraz  uczniom Gimnazjum – Gabrieli i Krzysztofowi, których potrawy zwyciężyły (18pkt).

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody. Wśród nagród były: książki i kalendarze kucharskie, drobny sprzęt gastronomiczny i akcesoria kuchenne.

Dziękujemy sponsorom nagród: księgarni „A kuku” w Sokółce, właścicielce sklepu „Zawisza” w Czarnej Białostockiej oraz organizatorowi konkursu – p.Bożenie Mróz. Upominkami kulinarnymi w postaci  słoiczków z syropem z kwiatów mlecza – domowym lekarstwem z kwiatów mniszka lekarskiego zostali obdarowani również nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniach do konkursu oraz  szanowne jury.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na VI edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię !!!

nauczyciel – Bożena Mróz

Rozstrzygnięcie konkursu:

I miejsce – zajęli uczniowie:

  • Damian i Małgorzata ze szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Branżowa Szkoła I Stopnia, którzy wykonali potrawę: Góralski placek z powidłami pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (18 pkt);
  • Michał i Patryk ze szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa i Branżowa Szkoła I Stopnia, którzy wykonali potrawę: Pączki ziemniaczane pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (18 pkt)
  • Gabriela i Krzysztof ze szkoły: Gimnazjum, którzy wykonali potrawę: Czosnianka-zupa podhalańska pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (18pkt)

II miejsce – zajęły  uczennice:

  • Anna ze szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa, która wykonała potrawę:  śledzie po góralsku pod kierunkiem p. Beaty Majer-Szałkiewicz (17 pkt)
  • Sandra ze szkoły: Przysposabiającej do Pracy, która wykonała potrawę: moskole–czyli placki po góralsku, pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (17pkt)

III miejsce – zajęli  uczeniowie:

  • Jan, Daniel, Patrycja ze szkoły: Przysposabiającej do Pracy, którzy wykonali potrawę: bombolki z miodem, pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (15 pkt)
  • Martyna i Klaudia ze szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa, które wykonały potrawę: Karpatka, pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (15 pkt)
  • Krystyna i Karolina  ze szkoły: Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę: ryba zapiekana po podhalańsku pod kierunkiem p. Magdaleny Słyż (15 pkt)

Wszyscy uczniowie otrzymali nagrody.

Gratuluję!!!
nauczyciel – Bożena Mróz

 

Wydrukuj
Tagged , .