Szkolenie Practiced Barista I Stopnia

W dniach 27 – 29 maja 2019 roku w Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce odbyła się kolejna edycja szkolenia Practiced Barista – I stopnia.

Wzięło w nim udział 36 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa pod opieką nauczycieli. Młodych ludzi szkolili Bartłomiej Zębala i Piotr Bukalski z Europejskiego Centrum Gastronomii z Krakowa. Są oni ekspertami w dziedzinie parzenia kawy.

Uczestnicy szkolenia w części teoretycznej  poznali drogę ziarenka kawy od plantacji do filiżanki, zasady pracy z ekspresem ciśnieniowym oraz młynkiem żarnowym jak również zasadę przyrządzenia perfekcyjnego espresso, dowiedzieli się również jak poprawnie spienić mleko oraz jak przyrządzać różnego rodzaju  napoje kawowe.

W części praktycznej natomiast uczniowie mieli możliwość ćwiczyć:

obsługę  nowych ekspresów ciśnieniowych, zaparzenie perfekcyjnego włoskiego espresso, cappuccino, caffe latte, prawidłowe spienianie mleka, przyrządzanie napojów kawowych z zastosowaniem mieszanek smakowych i sosów do dekoracji.

Nauczyciele, uczniowie oraz pracownicy szkoły degustowali kawę przygotowaną przez kursantów.

Po ukończonym szkoleniu uczestnicy otrzymali certyfikat Practiced Barista.

 

Małgorzata Klocek

Foto: T. Otoka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wydrukuj