– Od najmłodszych lat z siostrą bawiłam się w piaskownicy w gotowanie. Używałyśmy do tego wody, piasku, kamyków. Udawałyśmy wówczas, że jesteśmy kucharkami – mówi Dominika Kiszuk, kl. II Technikum Gastronomicznego w Sokółce, biorąca udział w eliminacjach do konkursu „Gotuj z klasą”.
Trzecia edycja tego konkursu odbyła się w Zespole Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego – Hubala w Sokółce. Dominika Kiszuk i Wojciech Backiel zakwalifikowali się do finału. Młodzież do konkursu przygotowała Dorota Gudalewska, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
– Jestem pod wielkim wrażeniem waszego profesjonalizmu, waszej zdolności kulinarnej. Tego, jak potraficie z produktów regionalnych wykonać niesłychanie smaczne dania – gratulował laureatom Jerzy Białomyzy, Wicestarosta Powiatu Sokólskiego.
Organizatorem „Gotuj z klasą” jest Województwo Podlaskie. W tym roku na talerzach jury pojawiła się babka ziemniaczana, przystawka i deser. Młodzi kucharze przystępując do konkursu musieli wykazać się inwencją, znajomością kulinarnych tradycji oraz kreatywnością.
Przygotowane przez nich potrawy oceniali: Wiesława Burnos, członek Zarządu Województwa Podlaskiego, Jerzy Białomyzy, Wicestarosta Powiatu Sokólskiego oraz Dariusz Żołądkowski, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce.
W eliminacjach wystartowali uczniowie trzynastu szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym, z województwa podlaskiego, z czego cztery zespoły z naszego powiatu. Sokólscy laureaci zgodnie twierdzą, że ich pasja do gotowania pojawiła się już w wieku wczesnodziecięcym. Wtedy to rodzice i dziadkowie, podczas wspólnie spędzonego czasu w kuchni, zaszczepili w nich pasję do gotowania.
– Poprzez ten konkurs chcemy wydobyć tradycyjne smaki, przepisy, które są przekazywane w każdym domu z pokolenia na pokolenie, a jednocześnie są poprzez tę młodzież wzbogacane i urozmaicane – podkreślała Wiesława Burnos.
Opr. Elżbieta Rapiej