Uczniowie sokólskiego „Rolnika” zapoznali się z tematyką produkcji mięsa wieprzowego.

Autorzy ogólnopolskiego projektu edukacyjnego spotkali się dziś z uczniami Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce, aby w praktyczny sposób przybliżyć im tematykę produkcji mięsa wieprzowego oraz podkreślić znaczenie tej branży dla gospodarki i rynku pracy.

Karol Wasilewski, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Województwa Podlaskiego, zaznaczył, że projekt, realizowany we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa, ma na celu uświadomienie młodzieży, jak kluczowa i perspektywiczna jest ta dziedzina przemysłu.

Chcemy pokazać młodym ludziom na przykładach, jak przebiega proces produkcji wieprzowiny oraz jakie możliwości zatrudnienia oferuje ta branża – wyjaśnił.

Wasilewski odniósł się także do problemów związanych z zaburzeniami odżywiania, które nasiliły się w czasie pandemii COVID-19. Wskazał, że coraz więcej młodych ludzi, zwłaszcza nastolatków, boryka się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieodpowiednio zbilansowanej diety, w tym diet wegańskich, które bez nadzoru specjalisty mogą prowadzić do anoreksji czy bulimii.

Uczestnicząca w spotkaniu Bożena Jelska-Jaroś, członek Zarządu Powiatu Sokólskiego w swojej prelekcji skupiła się na wyzwaniach związanych z produkcją trzody chlewnej oraz korzyściach zdrowotnych wynikających z jedzenia wieprzowiny.

W przestrzeni publicznej coraz częściej mówi się o wykluczeniu wieprzowiny z diety, jednak to nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego odżywiania – przekonywała Jelska-Jaroś.

Podkreśliła, że wieprzowina jest cennym źródłem białka, które jest kluczowe dla budowy mięśni, a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Jelska-Jaroś zwróciła również uwagę na to, że warto w Polsce odbudować krajową produkcję trzody chlewnej, co pozwoliłoby konsumentom kupować lokalne, wysokiej jakości mięso zamiast produktów sprowadzanych z zagranicy.

Początki są trudne, a na zyski trzeba poczekać, jednak warto podjąć wyzwanie i zostać producentem wieprzowiny – zachęcała uczniów.

Spotkanie w sokólskim „Rolniku” było jednym z pierwszych w kraju, organizowanych w ramach tego ogólnopolskiego projektu edukacyjnego. Związek Przedsiębiorców i Pracodawców Województwa Podlaskiego we współpracy z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego planują kolejne działania, które obejmą także inne szkoły, przedszkola i uczelnie wyższe. Dziś odwiedzili również przedszkole w Dąbrowie Białostockiej, kontynuując swoją misję edukacyjną.

Krzysztof Promiński/ fot. Damian Szarkowski

Zostań naszym subskrybentem

Kontakt

Starostwo Powiatowe w Sokółce
ul. Marsz. J. Piłsudskiego 8,
16-100 Sokółkatel: +48 85 711 08 11
e-mail: starostwo@sokolka-powiat.pl

rachunek bankowy starostwa:
32 8093 0000 0013 9016 2000 0010

Godziny pracy urzędów

poniedziałek – piątek: 7:30 – 15:30

Klientów zgłaszających się w sprawach skarg i wniosków do Starostwa Powiatowego w Sokółce z siedzibą przy ul. Piłsudskiego 8, przyjmuje:

Starosta Sokólski, Wicestarosta oraz Sekretarz:
w poniedziałki w godz. 08.00-12.00 oraz w godz. 15.30 – 17.00*

Dyrektorzy Wydziałów Starostwa lub wyznaczeni przez nich pracownicy:
w dniach pracy urzędu w godz. 7.30-15.30 oraz w poniedziałki w godz. 15.30 – 17.00*

W przypadku, gdy wyznaczony dzień przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, klienci są przyjmowani w następnym dniu roboczym.

Klienci przyjmowani są w sprawach skarg i wniosków po godzinach pracy Starostwa tj. w poniedziałki w godz. 15.30 – 17.00, po wcześniejszym telefonicznym umówieniu wizyty pod nr tel. 85 711 08 76.

Scroll to Top