Dziś w kamienicy Tyzenhauza w Sokółce odbyło się posiedzenie Rady Powiatowej Podlaskiej Izby Rolniczej. Spotkanie otworzył wiceprezes PIR Marek Siniło witając zgromadzonych gości.
W obradach uczestniczyła także Bożena Jolanta Jelska-Jaroś, reprezentująca starostę Piotr Rećko, a zarazem członek powiatowej rady PIR.
Po przedstawieniu sprawozdania z działalności Podlaskiej Izby Rolniczej za II kwartał 2025 r. wiceprezes Siniło zainicjował dyskusję na temat aktualnych problemów dotyczących rolnictwa, sytuacji rolników oraz wyzwań stojących przed obszarami wiejskimi.
Jednym z wątków, które podjęto na spotkaniu była kwestia liberalizacji handlu z Ukrainą, czyli wprowadzanie na polski rynek, bez żadnych ograniczeń – produktów rolnych i spożywczych wytwarzanych przez naszego wschodniego sąsiada.
Duże zaniepokojenie wśród rolników wzbudziła informacja o wyrażeniu zgody przez polski rząd, na podpisanie umowy Mercosur.
– To otwiera dla krajów Ameryki Południowej nasz polski rynek i pozwala na sprowadzanie do Polski produktów, które nie spełniają wymogów obowiązujących w krajach Unii Europejskiej, dotyczących stosowania środków chemicznych przy produkcji – powiedział Piotr Sewastynowicz, delegat z Dąbrowy Białostockiej.
Przypomniał, że kraje te wykorzystują do produkcji Glifosat, który jest rakotwórczy.
Kolejnym istotnym punktem obrad była sprawa tworzenia nowych rezerwatów przyrody.
– My jako rolnicy nigdy nie byliśmy przeciwko przyrodzie. Wręcz przeciwnie. Współdziałamy i współżyjemy z przyrodą – argumentował Sewastynowicz.
Podkreślił, że tworzenie takich rezerwatów jest ogromnym zagrożeniem dla rolnictwa. W otulinach takich parków nie będzie można stosować nawożenia.
– Nie wyobrażam sobie produkcji zwierzęcej, mlecznej albo paszowej bez produkcji kukurydzy, która wymaga stosowania herbicydów – zaakcentował delegat z Dąbrowy Białostockiej.
Podczas dzisiejszego posiedzenia wszyscy uczestnicy zgodnie podkreślali, jak niezwykle istotne jest przekonanie ludzi do zwracania uwagi na to, czym karmią swoje rodziny. Świadomość żywieniowa jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia, który wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.
Krzysztof Promiński
Fot. Maciej Białobłocki



































